RACHIDA – BEDRIJVEN KOMEN MET HET HELE TEAM


Warm. Dat is het woord dat in me opkomt bij het Koffiehuis. Als bemiddelaar bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam zie ik natuurlijk heel veel mooie projecten, en het Koffiehuis is ook echt een van de verborgen schatten van de stad. Je fietst er zo voorbij maar het is van onschatbare waarde. Juist in die dure winkelstraat met al die fancy koffietentjes is dat rommelige hoekje met de eenvoudige winkel naast het simpele, bijna Spartaanse Koffiehuis van de daklozen een reality check: ook hier zijn Amsterdammers. Of misschien wel juist, naast alle toeristen en internationals. Wat ik zo fijn vind aan het Koffiehuis is de gelijkwaardigheid en de menswaardigheid binnen dat veilige nest. Dat kan me echt ontroeren. Dat komt zeker ook door alle vrijwilligers die er aan de slag zijn, die dragen het Koffiehuis echt.

We zijn de laatste tijd samen met de gemeente volop bezig om het bedrijfsleven meer te verbinden aan maatschappelijke projecten. Business involved heet het, er hoort ook een website bij. Het Koffiehuis was ons allereerste project en daar gaan we zeker mee door want het leent zich er perfect voor. Werknemers gaan dan als “bedrijfsvrijwilliger” hier de warme lunch maken. Ze doen de boodschappen en betalen die ook, staan zelf in de pannen te roeren en vervolgens serveren ze de lunch aan de daklozen. Samen koken, samen eten. En misschien zelfs de voorraadkast een beetje bijvullen. Ook hier staat gelijkwaardigheid en menswaardigheid centraal. Daar wordt iedereen blij van, het verbindt.